Kan vi vaccinera oss mot egoism?

 
Man kan undra om själviskhet är smittsamt? När man ser sig om i vårt samhälle idag slås man av hur mycket alla ständigt tänker på sig själva. Hur skall jag få mesta möjliga fördelar utifrån de givna förutsättningarna ? Det kan gälla något så enkelt som sittplats på bussen eller spårvagnen. Men det kan även vara hur man placerar sina pengar- väljer jag en etisk fond eller väljer jag den fond som ger störst avkastning oavsett vilka som kan drabbas genom att investera i företag som handlar med vapen, porr eller utnyttjar barnarbete i sin produktion. Eller röstar jag på ett parti som lovar just mig mer i plånboken?

Den extrema fixering vi individens rättigheter började under åttiotalet när den politiska högern drev intensiva smutskastningskampanjen mot socialdemokraterna. Mest påtagligt det utbredda hatet mot Olof Palme inom borgerliga kretsar.

Den osjälviskhet och medmänsklighet som byggde Sverige och det svenska folkhemmet ifrågasattes ständigt. Istället för att lovorda världens bästa skola eller världens mest jämlika sjukvård så klagades det på att man inte fick bestämma vilken läkare man skulle ha eller att grannens barn fick mer tid av läraren i skolan.

Moderaterna drev ständigt sin tes att om vi sänkte skatterna och folk fick välja privata alternativ istället så skulle vården, skolan och omsorgen bli perfekt.

Med facit i hand kan vi se att de hade fel!

Efter flera perioder av misslyckat borgerlighet styre i Sverige där allt man gjort utmynnat i sänkta skatter för de rikaste och en försämrad skola, och sjukvård börjar folkhemmet spricka i fogarna.
Genom att lagstifta fram fördelar för de privata alternativen och förse den offentliga vården och skolorna med starka begränsning ur konkurrenssynpunkt har man lyckats utarma vissa delar av vår välfärd så att svenska folket inte längre känner en trygghet.
Man vågar inte lita fullt ut på att samhälle klarar att ta hand om oss eller våra barn och unga.

När denna osäkerhet spritt sig öppnas dörren för främlingfientligheten och rasismen.
 

Kan vi då skydda oss mot denna farsot av egennytta?

Jag tror det. Det handlar om generositet och empati. Att klara av att se helheten och sambanden i vårt samhälle. Forskningen visar att jämlikhet och förmåga att se till gruppens bästa skapar mer trygga människor. Det kan handla om att hjälpa grannen att klippa gräset om hen har brutit benet, men det handlar också om att stå i kö som alla andra och vänta på sin tur både i affären och inom vården. Eller om låta sina barn gå i den närmaste skolan så att barn från olika bakgrund umgås och lär känna varandra. Det är genom att kunskap om varandras behov och förutsättningar som vi bygger relationer. Jämlikhet, jämställdhet och solidaritet blir självklarheter när man ser varandra som medmänniskor och inte som "de där andra".

Jag gillar uttrycker demokratisk socialist för det sammanfattar precis den jag är och de värderingar som jag sätter högst. Demokratin som grundbulten i samhället och socialismens osjälviskhet som ett skyddsnät för alla. Min uppfattning är om vi hjälper alla som inte kan själva och om vi inte ställer några villkor för att ge vårt stöd så sprider vi en positiv och varm känsla av trygghet. Att våga lita på samhället och alla dess företrädare ger dessutom mer utrymmer för kreativitet och nytänkande., trygga människor vågar mer.

Vallöftet som löd - Alla skall med - är fortfarande det allra bästa vallöftet någonsin.
Oavsett ålder, kön, etnicitet, livsåskådning, sexuell läggning eller annat är vi alla människor och lika värda. Därför kan vi inte bygga murar för att stänga ute någon eller skapa olika köer i vården eller hindra vissa barn från att få den hjälp de behöver för att klara skolan.

Så sprid kunskap och bygg relationer, dela med Dig och vänta på din tur. Lör dina barn att göra detsamma så kanske vi återigen kan begränsa egoismens framfart.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0